06/06/2023 Àrea de Patrimoni

L’artista Albert Gironès es converteix en el guanyador de la primera edició de la Biennal d'Art Ezequiel Torroella, que fomenta l’exploració artística de joves creadors

El premi, dotat amb 5.000 €, ha estat pel projecte artístic titulat "El miracle del Sol", una composició que posa de manifest, mitjançant el dibuix, el vídeo i la documentació històrica, un diàleg i un debat en el pensament contemporani entre l'art, la religió i la ciència. La proposta de Gironès ha estat escollida com a guanyadora per la comissió Artística del premi, la qual es va reunir dijous passat a Barcelona per valorar els nou projectes participants, entre els quals també es van atorgar dos accèssits. Les tres creacions artístiques triades es presentaran amb un catàleg, i la guanyadora es mostrarà també en una exposició, temporal i individual, que a finals del mes de setembre acollirà la Capella del Carme.

L’artista vallenc Albert Gironès, és el guanyador de la primera edició de la Biennal d'Art Ezequiel Torroella, que l’Ajuntament de Palamós ha posat en marxa enguany, amb l'objectiu de fomentar la creació artística en l'àmbit de les arts visuals, donar impuls al treball de joves creadors i perpetuar la memòria del pintor palamosí Ezequiel Torroella, mort l’any 1998.

El premi, dotat amb 5.000 €, ha estat pel projecte artístic titulat "El miracle del Sol", mitjançant el qual Albert Gironès posa de manifest, a través del dibuix, el vídeo i la documentació històrica, tots ells articulats en una mateixa instal·lació, un diàleg i un debat en el pensament contemporani entre l'art, la religió i la ciència. Es tracta de representar allò irrepresentable, el miracle, mitjançant una visió racional que no vol acabar-ho sent, ja que en la mística, en l'alquímia i en el ritual, l’art hi té sempre un lèxic comú i compartit.

Aquest treball ha estat l’escollit per la comissió Artística del premi, integrada per Elvira Dyangani Ose, directora del MACBA; Pepe Serra, director del Museu Nacional d’Art de Catalunya; Maria Recasens, professora del Grau d’Història de l’Art de la Universitat de Girona; Marta Negre, artista i cap d’estudis del Grau de Belles Arts de la Universitat de Barcelona; Natàlia Chocarro, assessora d’art de presidència de la Fundació Vila-Casas; Marga Viza, directora de l’Àrea de Cultura de la Fundació Catalunya La Pedrera; i Ricard Planas, director de “Bonart cultural” i director de la Fundació Lluís Coromina.

Catàleg i exposició
La comissió Artística de la Biennal d'Art Ezequiel Torroella, es va reunir dijous passat (1 de juny) a Barcelona, per valorar els nou projectes participants (dels 16 presentats en la fase preliminar), i consensuar un veredicte. Els nou candidats/es han pogut treballar durant aquestes darreres setmanes, les seves respectives propostes, conjuntament amb les comissàries que els han assessorat i ajudat a preparar el projecte. Dijous passat, cadascun dels candidats/es van poder explicar i defensar el treball presentat a la Biennal, davant la comissió Artística.

Un cop compilada tota la informació el jurat va acordar adjudicar el premi a l’artista Albert Gironès, atorgant també dos accèssits. Les tres creacions artístiques triades es presentaran amb un catàleg que s’editarà l’any vinent, tal com preveuen les bases de la Biennal, i a banda, la proposta guanyadora es mostrarà també en una exposició, temporal i individual, que a finals del mes de setembre d’aquest any, acollirà l’espai artístic i patrimonial palamosí de la Capella del Carme.

Aquesta convocatòria artística té una periodicitat biennal i està dirigida a tots els joves artistes fins a 35 anys residents a l'estat espanyol. Cada edició té un tema de referència, que parteix d'un marc conceptual vinculat a la filosofia de vida i als interessos artístics del pintor palamosí Ezequiel Torroella.

Per aquesta primera edició el tema escollit ha estat: El paisatge i la recerca del paradís, el paradís trobat en el paisatge. El paisatge real i el paisatge com a creació de l'artista.

Foto: l’artista Albert Gironès.

Mapa del web | Avís legal | Ajuntament de Palamós © 2016 - C. Major 56 Tel. 972 60 00 26 (de 9h a 14h) | Dades de contacte | Bústia de suggeriments