01/07/2022 Museu de la Pesca

El Museu de la Pesca acull l’exposició “Las aves, nuestros ojos en el mar” realitzada per l’ONG SEO/BirdLife

L’exposició mostra, a través de fotografies, la diversitat de les aus marines i les amenaces a les que han de fer front, amb especial atenció a la seva interacció amb l’activitat pesquera. Aquesta mostra forma part de les diferents exposicions temporals que acull el Museu de la Pesca al llarg de l’any. L’ONG SEO/BirdLife dona a conèixer d'una forma visual el treball col·laboratiu que manté amb els pescadors de la Mediterrània i Galícia per conservar el grup d'ocells més amenaçat del món.

El Museu de la Pesca de Palamós acull, a partir d’avui divendres 1 de juliol, una exposició itinerant realitzada per SEO/BirdLife per donar a conèixer les aus marines i la connexió que existeix amb els pescadors.

La mostra "Las aves, nuestros ojos en el mar" explica, a través de nombroses imatges, la bellesa del medi marí i de les espècies que el sobrevolen, alhora que dona visibilitat a les diverses amenaces que troben a terra i a mar, i que les han convertit en el grup d'ocells més amenaçat del món, posant l'accent en les captures accidentals en arts de pesca.

Al costat de les aus, els pescadors, que compten en primera persona el seu vincle amb elles sota la visió comuna de ser "els seus ulls al mar". També ho són per als biòlegs i biòlogues del Programa Marí de SEO/BirdLife, que tenen entre les seves prioritats estudiar i buscar solucions a una de les seves amenaces més greus: la captura accidental en arts de pesca.
L'exposició destaca també el paper de la Xarxa Natura 2000 com un conjunt d'espais que poden ser claus per a la conservació de la biodiversitat marina i la sostenibilitat de l'activitat pesquera.

Per a Beatriz Barajas, tècnica del Programa Marí de SEO/BirdLife i coordinadora de l'exposició, "en aquesta mostra hem volgut arribar al gran públic, i en especial als pescadors, a través d'imatges de gran impacte, per la seva bellesa i pel problema que representen. Volem mostrar que ja són molts els pescadors amb els quals treballem per trobar solucions a les captures accidentals i agrair a cadascun d'ells la seva valuosa col·laboració".

“El Museu de la Pesca vol contribuir a una Mediterrània sostenible. Aquesta missió comporta l'organització d'iniciatives i activitats com aquesta en la tasca de divulgació i sensibilització de la societat dels valors de la mar i de la seva necessària conservació.”, destaca Miquel Martí, director del Museu de la Pesca.
Per la seva banda, Cristina Sánchez, delegada de SEO/BirdLife en Catalunya, comenta que "Més de 50 pescadors de la Mediterrània i Galícia han col·laborat estretament en la recollida de dades a bord o en la posta a punt de mesures de mitigació, mentre que molts més han aportat la seva visió a través d'enquestes i tallers. Aconseguir la seva participació, que esperem que vagi a més, és la manera d'aconseguir solucions consensuades a un problema que és de tots”.

Itinerància
Després del seu pas per la Llotja de Ribeira (A Coruña), el Parc Natural de Cap de Creus (Girona), la fira Madbird de Madrid, la llotja d'O Grove (Pontevedra) i el Centre d'Estudis del Mar de Sitges (Barcelona), l'exposició arriba a Palamós, de l’1 de juliol al 18 de setembre de 2022.

Al Museu de la Pesca, l’exposició romandrà oberta al públic de l’1 de juliol al 31 d’agost de 10 a 14 h i de 16 a 21 h de dilluns a diumenges, i de l’1 al 18 de setembre de dilluns a divendres de 10 a 13.30 h i de 15 a 19 h. Caps de setmana i festius de 10 a 14 h i de 16 a 19 h.

Zepamar III
L'exposició ha estat realitzada per SEO/BirdLife i es troba en itinerància gràcies al projecte Zepamar III, que compta amb la col·laboració de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, a través del Programa Pleamar, cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP).

Foto: als laterals, Maria Puig, regidora de Patrimoni, i Miquel Martí, director del Museu de la Pesca; al centre, Beatriz Barajas, tècnica del Programa SEO/BirdLife i Cristina Sánchez, delegada de SEO/BirdLife a Catalunya.

Mapa del web | Avís legal | Ajuntament de Palamós © 2016 - C. Major 56 Tel. 972 60 00 26 (de 9h a 14h) | Dades de contacte | Bústia de suggeriments