22/05/2020 Ciutat Educadora

Palamós Ciutat Educadora inicia una campanya per a sensibilitzar contra la violència i el maltractament d'infants i adolescents

Aquesta proposta es coordina des de la Taula per a la convivència infantil de Palamós, constituïda fa un any, i vol contribuir a mitigar una realitat ja existent però que ara s'està agreujant amb la situació de confinament causada per la Covid-19. La campanya es promociona mitjançant l'edició de cartells, fulls de mà i xarxes socials, informant dels telèfons d’emergència i d’ajuda per als casos que puguin produir-se. L'objectiu és arribar tant a qui pateix la violència, com a persones que coneguin aquestes situacions, per tal que hi facin atenció i puguin adreçar-se a dispositius i serveis on poder trobar ajuda i assessorament.

El projecte Educatiu de Ciutat (PEC), "Palamós Ciutat Educadora", ha posat en marxa aquesta setmana una campanya informativa amb l'objectiu de poder sensibilitzar la ciutadania del municipi contra la violència i el maltractament a infants i adolescents.

Aquesta proposta es coordina des de la Taula per a la convivència infantil de Palamós, inclosa en el PEC i constituïda fa un any. Aquest òrgan té com a principal objectiu poder millorar l’atenció a la infància del municipi i la coordinació pel que fa a la prevenció i la detecció de disfuncions que la puguin afectar.

Amb aquesta campanya es vol contribuir a mitigar la violència i el maltractament a infants i adolescents, una realitat malauradament existent però que actualment s'està agreujant amb la situació de confinament causada per la pandèmia Covid-19.

L'alerta s'ha generat quan diverses organitzacions especialitzades en aquest àmbit han mostrat la seva preocupació sobre l’increment de casos de violència contra infants que s’estan produint a porta tancada. Increment no només quantitatiu, sinó en la gravetat dels casos que segons aquestes entitats s'estan identificant durant aquest període.

L'objectiu que té la Taula per a la convivència infantil de Palamós amb la realització d'aquest acció, és arribar tant a qui pateix la violència com a persones que coneguin aquestes situacions, per tal que hi facin atenció i, sempre que calgui, puguin adreçar-se a dispositius i serveis on poder trobar tota la ajuda i l'assessorament necessari.

La campanya es promociona amb l'edició de cartells, fulls de mà i xarxes socials, mitjançant les quals poder informar dels telèfons d’emergència i d’ajuda per als casos que puguin produir-se. En el cas dels cartells, aquests es distribueixen en establiments comercials i dependències municipals.

A banda d'aquesta difusió també es comptarà amb el suport de les Ampa o Afa i les escoles del municipi, per tal d'arribar a tota la comunitat educativa de Palamós.

Els suports utilitzats inclouen el contacte amb el servei Infància Respon (Generalitat) tel: 116111, infanciarespon.bsf@gencat.cat; el d'Emergències, tel: 112; també el de Prevensi (Plataforma dedicada a la prevenció de l'abús sexual infantil), tel: 900 440 443, info@prevensi.es; així com els telèfons de la Policia Local de Palamós, Mossos d'Esquadra, l'Hospital de Palamós o el Centre d'Assistència Primària de Palamós.

La situació de confinament, augmenta l'aïllament, la soledat i la indefensió d'aquests infants i adolescents, i amplifica tots els efectes negatius d'aquestes situacions. Acompanyant aquesta problemàtica de caràcter "domèstic", també es fa palès que l'assetjament a través de les xarxes, el ciberbullyng continua produint-se i va guanyant terreny als assetjaments "directes" més habituals fins ara.

Taula d'infància
La Taula per a la convivència infantil de Palamós, inclosa en el projecte Palamós Ciutat Educadora, està integrada per representants de l'Ajuntament de Palamós mitjançant la regidoria d'Ensenyament; representants d'Educació de la Generalitat, així com amb tota la Comunitat educativa municipal, amb un docent de cada escola així com un representant de l’Ampa o Afa de cada centre educatiu.

La Taula es complementa amb un ampli ventall de tècnics d'administracions com els integrants de l'EAP (Equip d’assessorament psicopedagògic), i l’EAIA (Equip d’atenció a la infància i l’adolescència) de la Generalitat; representants del cos de Mossos d’Esquadra i de la Policia Local de Palamós; dels serveis mèdics de l’ABS de Palamós i del CSMIJ (Centre de salut mental infantil i juvenil), així com de tècnics municipals de les àrees d'Educació, Acció Social i Ciutadania, Joventut, Immigració i Esports.

D'ençà la creació d'aquest grup de treball s'han abordat aspectes com el de la revisió del protocol d’absentisme escolar, però també es preveu poder treballar altres factors com el de la prevenció de l’assetjament entre iguals o bé l'harmonització dels mecanismes de relació dels centres educatius amb el municipi, entre altres.

Foto: imatge del cartell de la campanya.

Mapa del web | Avís legal | Ajuntament de Palamós © 2016 - C. Major 56 Tel. 972 60 00 26 (de 9h a 14h) | Dades de contacte | Bústia de suggeriments