11/04/2019 Museu de la Pesca

Un any més Palamós és port de sortida de la travessa “Catalunya al través”, que compta amb la participació de grans velers tradicionals

Durant tot aquest proper cap de setmana els velers participants, Santa Eulàlia i Ciutat Badalona, restaran al port palamosí amb jornada de portes obertes i dilluns iniciaran la travessa amb escales, que els portarà al port de Badalona, Tarragona i Sant Carles de la Ràpita. La travessa “Catalunya al Través” és un projecte de navegació a vela dirigit a joves de 15 a 25 anys, que potencia valors com el treball en equip i l’esforç. El pailebot Santa Eulàlia i el quetx Ciutat Badalona són destacats representants de la flota de grans velers tradicionals que hi ha en l’actualitat a Catalunya.

Palamós donarà sortida, un any més, a la travessa “Catalunya al Través”, que enguany realitza la seva tercera edició després de les celebrades els anys 2015 i 2017.

Per aquesta ocasió la prova nàutica compta amb la participació de dos dels grans velers catalans, que durant el proper cap de setmana, 13 i 14 d'abril, acollirà el port de Palamós. Es tracta concretament del pailebot Santa Eulàlia i el quetx Ciutat Badalona, dos vaixells que formen part de la flota de grans velers tradicionals de Catalunya i són destacats representants del patrimoni marítim del país.

Jornada de portes obertes als velers
Durant tot aquest cap de setmana els dos velers podran ser visitats, de manera totalment gratuïta, pel públic en general. Aquesta jornada de portes obertes al Santa Eulàlia i al Ciutat Badalona es realitzarà el dissabte 13 i el diumenge 14 d’abril, en horari de matí i tarda: de 10 a 14 h, i de 16 a 20 h.

Travessa “Catalunya al través”
La travessa “Catalunya al Través” es basa en la realització d’un programa d’activitats al voltant de l’experiència de la navegació, adreçades a joves, d’entre 15 i 25 anys, que embarcats en els dos velers viatgen des de Palamós, fent parada a Badalona, Tarragona i fins a Sant Carles de la Ràpita. Un projecte basat en l’aprenentatge mitjançant la navegació a vela, que potencia valors com el treball en equip, la disciplina, l’esforç i la responsabilitat.

La vida a bord dels vaixells, en què tripulacions i joves treballen, mengen, aprenen i comparteixen vivències, esdevé una eina educativa de primer ordre.

Aquesta iniciativa està organitzada pel Museu Marítim de Barcelona i l’Associació d’Amics del quetx Ciutat Badalona, amb la col•laboració de l’Ajuntament de Palamós i el Museu de la Pesca, entre d’altres.

Activitats per als joves grumets
Durant el cap de setmana l’Ajuntament de Palamós organitzarà activitats per als joves tripulants que aquests dies participaran a la travessa i que estaran atracats dos dies al port palamosí.

Entre altres propostes previstes els joves grumets podran conèixer el Museu de la Pesca mitjançant una visita guiada, descobrir el paisatge del camí de ronda fins al poblat iber de Castell o bé gaudir d'un show cooking a l'Espai del Peix.

“Catalunya al Través” s’iniciarà dilluns 15 d'abril, a les 9 h del matí des de Palamós, on tenen previst fer les maniobres d'hissada de veles al centre de la badia per, posteriorment, iniciar la navegació que els portarà fins al port de Badalona.

Els vaixells participants
La goleta-pailebot Santa Eulàlia va ser construïda l'any 1918 a Alacant, amb el nom originari de Carmen Flores. Es tracta d’un vaixell, propietat del Museu Marítim de Barcelona, totalment de fusta, de 34 metres d'eslora, tres pals i aparellat a vela, amb un total d'11 veles, que al llarg de la seva trajectòria va fer transport de mercaderies.

El quetx Ciutat Badalona, de 24 metres d’eslora i dos pals, va néixer el 1929 a la ciutat danesa de Faaborg. Des que va començar a navegar aquest veler es va destinar al comerç de cabotatge pel Bàltic i també per les Antilles. Després de diverses funcions i propietaris, l’any 2006 la societat Marina Badalona el va recuperar com a símbol de la ciutat i ara organitza cada cap de setmana sortides a bord de l’embarcació.

Foto: imatge del pailebot Santa Eulàlia atracat al port de Palamós.

Mapa del web | Avís legal | Ajuntament de Palamós © 2016 - C. Major 56 Tel. 972 60 00 26 (de 9h a 14h) | Dades de contacte | Bústia de suggeriments