15/05/2018 Festes i Tradicions

El festival mariner Palamós Terra de Mar recordarà el 475è aniversari de l’atac dels corsaris de Barba-rossa a la vila

Una exposició al Museu de la Pesca introduirà el públic visitant als fets que van succeir l'octubre de 1543. El dibuixant i dissenyador Ferran Casellas ha creat 15 il•lustracions de gran format, que reprodueixen les escenes d'aquell cruent atac. Amb l’ús impactant del traç i el color transmet la cruesa, la violència i la destrucció viscuda. La temàtica de pirates i corsaris que enguany té el festival, també ha motivat l'organització d'un joc de pistes que s'adreça al públic juvenil i que té com a objectiu descobrir els diversos senyals i paranys que s'hauran amagat pel barri vell de Palamós i que permetran als participants "escapolir-se de l'atac pirata". Durant els dos dies d'activitat el Palamós Terra de Mar també permetrà la visita als vaixells participants, com la caravel•la Nao Victoria, realitzar recorreguts marítims pel litoral de Palamós, la iniciació a la navegació a vela, amb caiac i paddle surf; fer el tast de cuina marinera, participar en els jocs i tallers infantils o gaudir de regates de llaguts, de l'exhibició de llanxes d’època, de les visites guiades, del mercat d’artesans i o dels espectacles de carrer.

Tot és a punt per a la nova edició del festival mariner de la Costa Brava, Palamós Terra de Mar, que tindrà lloc aquest proper cap de setmana, 19 i 20 de maig, al port de Palamós. L'edició d'enguany girarà entorn de l'activitat de pirates i corsaris, i més concretament al record de l'atac que l’any 1543 va patir Palamós per part de la flota dels corsaris turcs comandats pel temut Barba-rossa.

Recordant l'atac de Barba-rossa a Palamós
En aquest sentit el festival inclourà l'exposició “Barba-rossa, Palamós 7 d’octubre de 1543. 475 anys de l’atac corsari (1543-2018)” que s'inaugurarà divendres vinent 18 de maig, a les 18 h, al Museu de la Pesca. Mitjançant aquesta mostra el públic visitant s'introduirà en els fets que van succeir aquell octubre de 1543.

El dibuixant i dissenyador Ferran Casellas, palamosí establert actualment a Olot, ha creat 15 il•lustracions de gran format, que reprodueixen les escenes d'aquell cruent atac. Amb l’ús impactant del traç i el color, Casellas transmet la cruesa, la violència, el desànim i la destrucció viscuda aquells dies per la població de Palamós. Per aconseguir-ho, s’inspira en la crònica redactada pel notari de Palafrugell Antic Brugarol, testimoni directe dels esdeveniments. Un colpidor testimoniatge que, anys més tard, en el 1730, va ser transcrit pels Jurats palamosins.

Seguint el fil argumental del notari Brugarol, que es pot llegir íntegrament a l’inici de la visita –tant en el català del segle XVI com en una versió actual i en idiomes-, l’exposició vol posar de relleu la crueltat del fet pirata i corsari que visqué la Mediterrània en segles passats, allunyant-se de la visió romàntica i cinematogràfica d’aquest gènere. Per això el dibuixant és fidel en tot moment tant als fets com als decorats, espais, embarcacions, robes o objectes de l’època.

L’exposició s’adreça a un públic familiar, i especialment infantil, que de segur se sentirà atret per aquesta història. L’exposició “Barba-rossa, Palamós 7 d’octubre de 1543. 475 anys de l’atac corsari (1543-2018)” es podrà visitar al Museu de la Pesca fins al 4 de novembre.

Jugar per poder "escapar de l'atac dels pirates"
La temàtica de pirates i corsaris que enguany té el festival, també ha motivat l'organització d'un joc de pistes que s'adreça principalment al públic juvenil d’entre 12 i 18 anys, i que té com a objectiu descobrir els diversos senyals i paranys que s'hauran amagat i que permetran als participants "escapolir-se de l'atac pirata".

Aquesta proposta s'inclou dins el projecte Palamós Ciutat Educadora i respon a la idea del municipi com espai lúdic i social, d’aprenentatge actiu vinculat a la vila. Amb el títol de "Palamós Escape" el joc es desenvoluparà principalment pels carrers del barri vell de Palamós, seguint una línia narrativa de l'atac de Barba-rossa a través d’enigmes i trencaclosques lògics i vehiculat per una aplicació mòbil molt intuïtiva.

Es podrà jugar durant el dissabte 19 al matí i a la tarda, i diumenge 20 de maig al matí, en grups de 2 a 5 persones. El joc durarà aproximadament 60 minuts i caldrà disposar d’un telèfon mòbil Android, per cada grup, on caldrà haver descarregat prèviament l’aplicació "Palamós Escape" que està al web www.totjugar.cat.

Les inscripcions per a poder participar es poden fer amb antelació al web www.totjugar.cat, o presencialment al Museu de la Pesca, a l’OAC o al Punt Jove. El mateix dia les inscripcions es faran al punt d'informació al port.

Moltes altres activitats
A banda d'aquestes activitats el Palamós Terra de Mar també permetrà realitzar altres propostes com la visita als vaixells participants, destacant la caravel•la Nao Victoria, la rèplica del navili que entre 1519-1522 va realitzar la primera volta al món. Però també realitzar recorreguts marítims pel litoral de Palamós, la iniciació a la navegació a vela, amb caiac i paddle surf; fer el tast de cuina marinera, participar en els jocs i tallers infantils o gaudir de regates de llaguts, de l'exhibició de llanxes d’època, de les visites guiades, del mercat d’artesans i o dels espectacles de carrer.

Foto: imatge del cartell de l'exposició “Barba-rossa, Palamós 7 d’octubre de 1543. 475 anys de l’atac corsari (1543-2018)”.

Mapa del web | Avís legal | Ajuntament de Palamós © 2016 - C. Major 56 Tel. 972 60 00 26 (de 9h a 14h) | Dades de contacte | Bústia de suggeriments