05/09/2017
Medi Ambient
La Cala S’Alguer de Palamós tindrà una nova zona de boies de fondeig lliure per conservar el fons marí
Les noves boies de fondeig serviran per preservar els alguers de Posidònia oceànica que viuen en aquesta zona. Aquesta setmana s’ha signat un conveni de col•laboració entre l’Ajuntament de Palamós, el Nàutic Palamós S.A., l’Associació Front al Mar, el Club Nàutic Costa Brava i General Nàutic. Aquest projecte ha estat consensuat entre l’Ajuntament i els privats i costarà uns 20.000 euros.
Aquesta setmana l’Ajuntament de Palamós ha signat un conveni de col•laboració amb el Nàutic Palamós S.A., l’Associació Front al Mar, el Club Nàutic Costa Brava i General Nàutic, per tal d’establir una zona de fondeig d’embarcacions d’esbarjo a Cala S’Alguer que sigui compatible amb la conservació dels alguers de Posidònia oceànica.
El projecte consisteix en la instal•lació d’una vintena de boies ecològiques que estan ancorades sobre roca o sobre fons tous que eviten qualsevol incidència amb el medi natural que les envolta i, per tant, no arrosseguen cadenes pel fons marí. Amb la instal•lació d’aquest ancoratge s’evita que les embarcacions hagin de fondejar mitjançant les seves àncores que en moltes ocasions acaben arrossegant pel fons i per tant, malmeten la posidònia i la vida marina que s’hi genera.
Aquest sistema permet doncs que els vaixells puguin amarrar amb seguretat, directament a la boia de superfície.
L’objectiu del conveni és la voluntat de treballar per la conservació dels recursos i hàbitats marins dels que disposa Palamós, i en especial de les praderies de la fanerògama marina Posidònia oceànica que habita de manera abundant en aquesta zona de Cala S’Alguer. La creació d’aquesta zona de fondeig vol fer compatible la conservació dels alguers amb l’ús turístic que les embarcacions d’esbarjo realitzen en aquest sector del litoral palamosí.
El conveni de col•laboració entre l’Ajuntament de Palamós i els quatre privats estableix que la inversió del projecte, que costarà uns 20.000 euros, la finançarà en un 50% de l’import l’Ajuntament de Palamós i l’altra meitat es repartirà a parts iguals entre les empreses col•laboradores.
Palamós ja disposa, des de 2013, d’una zona amb boies ecològiques de fondeig lliure a la zona de Cala Sanià, una zona on també s’hi localitzen importants extensions d’alguers i que, durant la temporada d’estiu rep una important pressió per part d’embarcacions d’esbarjo que hi fondegen.
|