21/06/2022 Servei d'Arxiu Municipal

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2021-2022

L’acte de lliurament va tenir lloc divendres passat, a l’equipament municipal de les galeries Carme. Enguany el jurat ha valorat un total de sis treballs candidats, realitzats per estudiants de batxillerat de Palamós i La Bisbal. El premi s'ha atorgat ex aequo als treballs L’Associació de Música de Palamós (1924-1930). Una entitat cultural del noucentisme, de Xènia Costa; i De sal i de sorra. Estudi de l’impacte de la gestió ambiental sobre l’ecosistema de la platja de Castell, Palamós, d’Hug Fortià, tots dos alumnes de l’Institut La Bisbal. En el mateix acte es va presentar l’edició impresa del resum del treball guanyador de la convocatòria passada. El Premi de Recerca Vila de Palamós és un projecte que fomenta la recerca entre els joves, vinculada a la realitat present i històrica de Palamós, que organitza el Servei d’Arxiu Municipal des de l’any 2000.

El passat divendres 17 de juny l'Àrea de Patrimoni Local i Arxiu de l’Ajuntament de Palamós va realitzar l'acte de lliurament del Premi de Recerca Vila de Palamós 2021-2022, tancant d'aquesta manera una nova convocatòria d’aquest premi, que s'atorga des de l’any 2000 i que és organitzat pel Servei d’Arxiu Municipal de Palamós. Aquest acte, que va tenir lloc a les 18 h a la sala d’actes de l’equipament municipal polivalent de les galeries Carme, va ser presidit per la regidora de Patrimoni Local i Arxiu, Maria Puig.

Enguany el jurat ha valorat un total de sis treballs presentats a aquesta convocatòria del Premi, elaborats per estudiants de batxillerat de l’Institut de Palamós, de l’Institut de La Bisbal i de l’Escola Vedruna de Palamós.

Els treballs candidats han tractat temàtiques molt diverses, destacant un interès creixent en l’estudi de la sostenibilitat, el medi ambient, la climatologia, i l’explotació dels recursos naturals, quatre dels sis treballs posen el focus en aquests àmbits, mentre que dos en qüestions més culturals i de comportament social.

Els treballs guanyadors
El premi d’aquest any s’ha atorgat ex aequo als treballs L’Associació de Música de Palamós (1924-1930). Una entitat cultural del noucentisme, de Xènia Costa Cesari; i De sal i de sorra. Estudi de l’impacte de la gestió ambiental sobre l’ecosistema de la platja de Castell, Palamós, d’Hug Fortià Bonvehí. Tots dos alumnes que actualment cursen els seus estudis de batxillerat a l’Institut La Bisbal.

Del treball de Xènia Costa sobre l’Associació de Música de Palamós (1924-1930) el jurat en destacà l’aportació de continguts, la recerca acurada, la bona estructura i molt bona redacció, la bona composició del discurs, amb l’ús de bones fonts i annexos ben elaborats. Un treball que dona a conèixer una entitat de Palamós que va ser important dins del moviment cultural de la seva època, en uns anys molt complexos.

En el cas del treball d’Hug Fortià, relatiu a l’impacte de la gestió ambiental sobre l’ecosistema de la platja de Castell, el jurat en destacà el fet de ser un treball amb un gran repte, que estudiava un tema valuós per Palamós, amb aportació de propostes oportunes per a una zona d’alt interès com és Castell, que era un estudi integral, una proposta mediambiental amb un important treball de camp i amb una part pràctica molt completa i ben desenvolupada, i amb una bona definició de les línies d’actuació.

Presentació de l’edició impresa del Premi 2020-2021
En el mateix acte realitzat divendres passat es va presentar l’edició impresa del treball guanyador del Premi de Recerca de la convocatòria 2020-2021 amb títol Comportament dels organismes bentònics del fons marí infralitoral de Palamós, de Josep Saurina del Hoyo.

La versió digital d’aquest treball, editat en forma de quadern i el número 14 de la col·lecció, està disponible, en línia, al lloc del Servei d’Arxiu Municipal de Palamós a http://www.serveiarxiumunicipalpalamos.cat/premi-de-recerca-vila-de-palamos/resums-dels-treballs/

Una iniciativa que incentiva l’estudi de l’àmbit local
El Premi de Recerca Vila de Palamós és un projecte que fomenta la recerca entre els joves, vinculada a la realitat present i històrica de Palamós, que organitza el Servei d’Arxiu Municipal des de l’any 2000.

Aquest Premi, juntament amb la beca Cooperativa La Equitativa, recorda el compromís de l’Ajuntament de Palamós amb l’antiga entitat cooperativa d’impulsar i promoure el coneixement de Palamós entre la ciutadania.

Foto: (d’esquerra a dreta) la regidora de de Patrimoni Local i Arxiu, Maria Puig, acompanya els joves estudiants Josep Saurina, Hug Fortià i Xènia Costa, juntament amb un dels membres del jurat del premi, Lluís Mercader.

Mapa del web | Avís legal | Ajuntament de Palamós © 2016 - C. Major 56 Tel. 972 60 00 26 (de 9h a 14h) | Dades de contacte | Bústia de suggeriments