05/10/2021 Àrea de Patrimoni

Tot a punt per a la realització a Palamós de les activitats vinculades a les Jornades Europees de Patrimoni 2021

Les propostes s’iniciaran amb un recorregut comentat que es realitzarà divendres vinent a l’exposició “La barraca orínica” dedicada a Dalí i que acull la capella del Carme, que es complementarà el dissabte amb una visita a la construcció que s’ubica al paratge de Castell i que dona nom a aquesta mostra.
Dissabte també es durà a terme una visita guiada a les Barques del Peix, l’exposició flotant del Museu de la Pesca; i diumenge es tancarà el programa amb una visita al Castell de Sant Esteve de Mar. Aquestes activitats són totalment gratuïtes. Cal destacar però que tenen un aforament limitat per la qual cosa cal fer reserva prèvia.

Palamós participa, un any més, en les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), que anualment se celebren a Europa entre setembre i octubre, i que enguany s’han previst per aquest proper cap de setmana, del 8 al 10 d’octubre. Les propostes que presenta el municipi per aquesta edició són organitzades per l’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós i el Museu de la Pesca.

El vincle de Dalí amb Palamós
El programa s’iniciarà divendres vinent a les 18 h, amb la realització d’un recorregut comentat per l’exposició “La barraca onírica: Dalí, Joan Vehi i la creació contemporània” que actualment s’exposa a l’equipament cultural de la Capella del Carme i mitjançant la qual es descobreix els vincles del municipi amb Dalí, Sert i Puig Palau.

La visita guiada a l’exposició serà a càrrec del comissari de l’exposició, Ricard Planas, que recorrerà amb el públic participant aquesta instal•lació artística que simula un somni dalinià, mitjançant el qual es posa de manifest l’arquitectura singular de la barraca que el reconegut artista empordanès va dissenyar prop de la platja de Castell, a Palamós.

Aquesta activitat es complementarà, el dia següent dissabte 9 d’octubre, amb una visita guiada a la pròpia barraca, amb un recorregut que s’iniciarà a les 11.30 h des de l’aparcament de Castell. Aquesta construcció, que mai no va acabar habitant, la va construir l’amic de Salvador Dalí, Albert Puig Palau (el «tío Alberto» de la mítica cançó de Serrat), que va comprar Mas Juny el 1940 al seu propietari, l’artista internacional Josep Maria Sert, que ja li havia donat molta anomenada a mas Juny per la seva capacitat de congregar l’elit cultural i social europea. Ambdós van ser bons amics de Dalí i de Gala, i van visibilitzar Palamós, la Costa Brava i Catalunya.

Les Barques del Peix i el Castell de Sant Esteve
Les activitats vinculades a les Jornades Europees de Patrimoni 2021 que tenen lloc a Palamós inclouen també la visita a les Barques del Peix, l’exposició flotant del Museu de la Pesca. El recorregut comentat per aquestes embarcacions tindran lloc el dissabte 9 d’octubre, a les 11 i les 12 h.

Es tracta de la barca d’arrossegament Gacela i la teranyina Estrella Polar, que es troben amarrades al port pesquer palamosí, just davant del mòdul del Museu.

Aquestes barques formen part del projecte de recuperació i salvaguarda del patrimoni marítim que realitza el Museu de la Pesca esdevenint un clar exemple de la tipologia d’embarcacions del litoral gironí i destinades a la difusió i la realització d’activitats pedagògiques.

El castell de Sant Esteve de Mar
El programa d’activitats patrimonials es tancarà diumenge 10 d’octubre, a les 12 h, amb una visita al Castell de Sant Esteve de Mar.

Les restes del Castell de Sant Esteve de Mar es troben situades en un promontori estratègic al caire d'un penya-segat, entre la platja de Sant Esteve de la Fosca i S’Alguer. El castell va ser construït damunt de restes romanes i segurament aquestes damunt d’antics assentaments ibèrics.

La primera referència escrita és de 1272. En una escriptura d’aquest any es desprèn que el senyor del castell cobrava el delme del peix que es pescava al lloc de la Fosca. La significació del castell comença quan el rei Pere II, el Gran, l’any 1277, encarrega la seva compra. A partir de l’adquisició d’aquestes terres, s’afavorí el poblament de Palamós amb privilegis que es consolidaren més tard en el document de la carta pobla 1279.

Joc en línia per descobrir la història de Palamós
El programa de propostes també inclou, del 8 al 31 d’octubre, una activitat virtual pensada per a realitzar en família. Es tracta del joc de pistes “Palamós, 1277. Com comença tot plegat??. Per a poder participar-hi cal accedir al web www.museudelapesca.org

Activitats amb aforament limitat i reserva prèvia
Totes aquestes propostes són gratuïtes. Cal destacar però que amb l’aplicació de la normativa sanitària per evitar la propagació de la pandèmia, aquestes activitats tenen un aforament limitat, per la qual cosa cal fer reserva prèvia a: https://tickets.museudelapesca.org/

Foto: l’exposició “La barraca onírica: Dalí, Joan Vehi i la creació contemporània”, forma part de les propostes de patrimoni d'aquest cap de setmana.

Mapa del web | Avís legal | Ajuntament de Palamós © 2016 - C. Major 56 Tel. 972 60 00 26 (de 9h a 14h) | Dades de contacte | Bústia de suggeriments