22/02/2019 Festes i Tradicions

Palamós enceta demà dissabte el Carnaval 2019 amb el sopar de presentació de la Reina i el Carnestoltes

Aquest primer cap de setmana de Carnaval inclourà també la presentació del Carnestoltes i Reina infantil i la “vermutada” popular organitzada per la colla Els Pirats. La ruta gastronòmica ‘Menja’t el Carnaval’, la festa de dissabte a la nit a l’estenedor de xarxes o la representació teatral del Judici Sumaríssim a La Gorga són les principals novetats d’enguany. La “Vesprà” i la “Despertà”, la gran Rua del dissabte, l’Exhibició de Comparses o l’Enterrament de la Sardina seran, un any més, les activitats estrella de la festa. Totes es podran consultar a l’App ‘Palamós’.

Palamós ja ho té tot a punt per donar la benvinguda a una nova edició del Carnaval. Com és tradicional, la festa s’iniciarà demà dissabte 23 de febrer amb el sopar de germanor de les colles del carnaval, que amb prop d’un miler de participants previstos, tindrà lloc a partir de les 21 h, a la Nau dels 50 metres.

Durant aquest acte es durà a terme la presentació de la Reina i Carnestoltes 2019, que enguany presenta la colla “Kins20” sota els noms de “Tomàs Turbant” per al Carnestoltes, i “Kina Brava” per a la Reina. El pregó del carnaval serà a càrrec de la colla “Les Folloneres”.

Aquest primer cap de setmana de carnaval seguirà l’endemà diumenge amb la “vermutada popular” organitzada per la colla d’animació Els Pirats, a les 12 h al Passeig del Mar. A les 17 h, la Nau dels 50 metres acollirà la presentació del Carnestoltes i Reina infantil, amb la participació de l’Associació POTS, les escoles de dansa de la vila i altres actuacions.

Programació destacada i novetats
Les activitats estrella del carnaval seran la “Vesprà” amb la penjada del penó al balcó de l’ajuntament i la lectura dels manaments, enguany a l’estenedor de xarxes; la “Despertà”; la Grandiosa Rua de Carnaval el dissabte 2 de març; l’exhibició de comparses del diumenge a la nit a la Nau dels 50 metres, o l’enterrament de la sardina, el dimecres de cendra. Totes les activitats es podran consultar a l’App per a mòbils ‘Palamós’, de descàrrega lliure per a Android i iOS.

Pel que fa a les principals novetats, destaca la ruta gastronòmica ‘Menja’t el Carnaval’ amb una desena de restaurants i tavernes participants que faran una proposta gastronòmica basada en els productes típics del carnaval i que portarà els comensals a degustar les sensacions d’aquesta festa tan viscuda a la vila.

Destaca també la Festa del Carnaval del dissabte 2 de març a la nit que enguany tindrà lloc a l’estenedor de xarxes del port amb entrada gratuïta per a tothom. Dimarts 5 de març el Teatre La Gorga acollirà, com a novetat, la representació teatral del Judici Sumaríssim del Tribunal de la Rota, a càrrec de la Colla del Testament, a les 21 h, i amb entrada gratuïta.
Activitats detallades
Després d’aquest primer cap de setmana, el Carnaval de Palamós 2019 seguirà el dimecres 27 de febrer amb la Calçotada Reial a l’estenedor de xarxes, a les 13 h, a càrrec de la colla “Kins20”, carnestoltes del carnaval 2019. Per 8€ els participants podran degustar 12 calçots, pa amb tomàquet, botifarra, postres i beguda.

Posteriorment, a les 19 h, els membres de la Comissió del carnaval amb el Carnestoltes i Reina es dirigiran a l’Ajuntament on penjaran el penó al balcó i, seguidament, també com a novetat d’enguany, es desplaçaran en comitiva fins a l’estenedor de xarxes del port on, des d’allà, es farà la lectura del manifest i el pregó d’obertura de la festa. Tot seguit, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palamós oferirà als presents una tassa de xocolata desfeta i, després, les colles de carnaval iniciaran una cercavila de carrosses anunciant l’inici oficial de la festa.

Dijous Gras, la jornada començarà a les 9 h amb el taller de disfresses per a les escoles de la vila a la Nau, i a les 11 h es donarà inici a la Gran Rua Infantil que començarà al Passeig del Mar fins a l’estenedor de xarxes on, posteriorment, es farà una festa infantil. A la tarda a partir de les 15 h, Carnestoltes i Reina visitaran l’escola d’educació especial Els Àngels, així com la resta d’escoles del municipi. Finalment, a partir de les 18 h el Palau d’en Carnestoltes (Nau dels 50 metres) acollirà el gran ball infantil amenitzat pel conjunt “Dantuvi amb la canalla”.

La jornada del divendres 1 de març començarà a les 6 h del matí amb la “Gran despertà”, i a partir de les 9 h es farà una botifarrada popular a l’estenedor de xarxes. La Comissió del Carnaval acompanyada de la Reina i el Carnestoltes visitaran a les 11 h del matí l’Ajuntament; a les 11.30 h el Mercat Municipal; i a les 15.30 h, el centre socio-sanitari Palamós Gent Gran. A partir de les 16.30 h es durà a terme el Concurs de Comerços i Carrers Ambientats.

Dissabte 2 de març, el dia central de la festa del carnaval, s’iniciarà a les 11 h amb la tradicional cercavila d’anunci de la Grandiosa Rua de Carnaval, amb una batucada acompanyada de la colla Els Pirats. Posteriorment a les 15.30 h es donarà inici a la Gran Rua del Carnaval amb la participació de desenes de comparses i carrosses que recorreran les avingudes centrals de la vila. La jornada finalitzarà amb la Festa del Carnaval a l’estenedor de xarxes del port, que s’iniciarà a les 17 h amb foodtrucks i música en directe, i a partir de les 21h s’hi afegiran les actuacions musicals de Kharlos Selektah i The Covers Band que amenitzaran la festa fins a altes hores de la matinada. També hi haurà servei de bar a càrrec de l’Associació del Carnaval.

L’endemà diumenge es tancarà el cap de setmana central del Carnaval de Palamós amb la cercavila matinal a les 11.30 h a l’Avinguda de Catalunya. A les 18h, Reina i Carnestoltes visitaran la Llar Municipal de la Gent Gran i, finalment, a les 20h, es tancaran els actes de diumenge amb l’Exhibició de Comparses a la Nau.

Els actes del carnaval 2019 finalitzaran dimecres 6 de març però el dia anterior, dimarts 5 a les 21 h, la Colla del Testament farà la representació teatral del Judici Sumaríssim al Teatre La Gorga. Dimecres de cendra, a partir de les 17.30 h, es farà la sentència i mort del Carnestoltes al carrer Cervantes; a les 18.45 h començarà la Processó de Dol; a les 19.30 h la lectura del testament i a partir de les 20 h, la sardinada popular a l’estenedor de xarxes del port.

Foto: fotografia de grup de la Colla Los Terremotos, Carnestoltes 2018, amb l'alcalde i regidors, durant la Vesprà, l'any passat.

Mapa del web | Avís legal | Ajuntament de Palamós © 2016 - C. Major 56 Tel. 972 60 00 26 (de 9h a 14h) | Dades de contacte | Bústia de suggeriments