21/01/2019 Espai del Peix

Nou èxit de l'activitat Mestres dels Fogons que divendres passat a l'Espai del Peix va dedicar una sessió a "la cuina casolana"

Dues mestresses de casa palamosines vinculades amb el sector de la pesca varen explicar al públic assistent algunes de les seves millors receptes marineres. Mestres dels fogons és una activitat gratuïta de caràcter etnològic que organitza el Museu de la Pesca amb l'objectiu de divulgar la gastronomia marinera tradicional i el peix de Palamós a partir de les demostracions de cuina en directe. La propera sessió d'aquesta activitat és prevista per al mes d'abril i serà dedicada a presentar receptes de cuina marinera elaborades per pescadors de Palamós.

El passat divendres 18 de gener, l'Espai del Peix va acollir una nova sessió de l'activitat Mestres dels Fogons que organitza el Museu de la Pesca i que en aquesta ocasió es va dedicar a "la cuina casolana".

Amb aquest objectiu es va convidar a dues mestresses de casa palamosines, Mercè Brull i Carme Àvila, ambdues molt vinculades amb el sector de la pesca i el mar, que varen explicar algunes de les seves millors receptes marineres.

Una trentena de persones varen assistir a aquesta activitat gratuïta de caràcter etnològic que divulga la gastronomia marinera tradicional i el peix de Palamós a partir de les demostracions de cuina en directe.

Suquet de rap i arròs caldós de congre
La sessió va començar amb l’elaboració d’un suquet de rap a càrrec de Carme Àvila. La seva família ha estat molt vinculada amb la pesca, circumstància que li ha permès conèixer de primera mà el producte del mar local i les elaboracions tradicionals dels pescadors.

Tot seguit, Mercè Brull va cuinar un arròs caldós de congre, un plat mariner molt habitual a les barques de pesca i que ella ha conegut de la mà de les generacions de pescadors de la seva família.

Al llarg d’elaboració d'aquests plats les dues cuineres protagonistes varen explicar tots els passos per fer aquestes receptes incloses en el llibre “La cuina de la gent de mar de la Costa Brava”, editat pel Museu de la Pesca el 2016.

Mestres dels fogons
Aquesta sessió de Mestres dels fogons havia estat precedida, l’octubre de l’any passat, per una dedicada a la cuina transfronterera en què participaren de manera conjunta cuiners del municipi francès de Cotlliure i de Palamós, amb l’ànim de comparar ambdós tipus de cuines marineres.

La propera sessió d'aquesta activitat és prevista per al dissabte 20 d'abril i serà dedicada a presentar receptes de cuina marinera elaborades pels pescadors de Palamós que han participat en el projecte MasterPeix. L'activitat es plantejarà com a taller on el públic també podrà participar en l'elaboració del plat seguint les indicacions dels pescadors.

L'activitat Mestres dels Fogons està inclosa en el programa Memòria Viva del Museu de la Pesca, el programa d’activitats etnològiques per a la recerca i divulgació del patrimoni marítim i pesquer de la Costa Brava, i en el marc de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya.

Foto: L'activitat Mestres dels Fogons, realitzada divendres passat a l'Espai del Peix.

Mapa del web | Avís legal | Ajuntament de Palamós © 2016 - C. Major 56 Tel. 972 60 00 26 (de 9h a 14h) | Dades de contacte | Bústia de suggeriments