07/09/2018 Festes i Tradicions

Demà dissabte Palamós celebrarà el seu tradicional romiatge al santuari de la Mare de Déu de Bell-lloc

Els actes de l’aplec d’enguany s’iniciaran a les 12 h amb la missa solemne i la tradicional lectura del vot de la vila de Palamós. El programa del matí es tancarà amb el dinar de germanor que se celebrarà a les 14 h, i a la tarda tindrà lloc una audició de sardanes i s'organitzarà una visita guiada al celler Brugarol, de Bell-lloc. L’any 1652 Palamós va fer el vot solemne de pelegrinar anualment a l’ermita de Bell-lloc si cessava l’epidèmia de pesta que en aquella època afectava el municipi.

Demà dissabte 8 de setembre, se celebra el tradicional romiatge comarcal al Santuari de la Mare de Déu de Bell-lloc.

Aquest romiatge i aplec, que la vila de Palamós va prometre de celebrar a perpetuïtat l’any 1652 arran de la gran pesta que es va patir, està organitzat per l’Àrea de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós amb la col•laboració de l’Associació Amics de la Vall de Bell-lloc, la parròquia de Palamós i Sant Joan, l’Agrupació Sardanista Costa Brava i Escàlem Coral.

Programa d’actes
La trobada al santuari s'iniciarà a partir de les 10 h del matí, però no serà fins a les 12 h que s'obrirà el programa d'actes amb la missa solemne, que comptarà amb l’acompanyament musical de la formació palamosina Escàlem Coral. Com és tradicional la missa conclourà amb la tradicional lectura del vot de vila.

Els actes del matí es tancaran amb el dinar de germanor que se celebrarà a les 14 h, en el qual cadascú s'ha de porta el seu dinar i l'organització distribuirà taules i cadires per a tothom.

Les activitats de tarda s'obriran a partir de les 16 h, amb una audició de sardanes a càrrec de la cobla Baix Empordà.

A partir de les 17 h s'organitzarà una visita guiada al celler Brugarol, situats en la mateixa finca on es troba ubicat el santuari de Bell-lloc. El preu per aquesta activitat serà de 5 €, amb venda el mateix dia.

La celebració de diumenge a Bell-lloc finalitzarà a partir de les 18 h amb el comiat a la Verge i el “Cant dels Adéus”.

Vot de vila
El dia 3 de setembre de 1652, el Consell General de la Universitat de totes les persones de la vila de Palamós, fora i a prop dels murs de la vila, va fer el vot solemne, la promesa, de pelegrinar anualment a aquesta església. Palamós va ser una de les viles on més incidència va tenir l’epidèmia de pesta de mitjans del segle XVII.

Els Jurats al capdavant de la vila en aquell moment, a banda de veure’s obligats a demanar auxili a les institucions superiors per a sufragar les pèrdues humanes i els danys materials, varen cercar el remei demanant als patrons de les ermites veïnes la seva intercessió.

Així fou com l’any 1652, Palamós va fet el vot solemne de pelegrinar anualment a l’ermita de Bell-lloc si la pesta cessava.

La pesta va cessar, i a partir de l’any següent 1653, acordaren complir el vot en acció de gràcies. Malgrat que alguns anys per circumstàncies diverses el vot de vila no s’ha pogut renovar, la voluntat és la de continuar amb aquesta promesa que ja és tota una tradició.

Foto: imatge de l'Aplec de Bell-lloc (J.Lois)

Mapa del web | Avís legal | Ajuntament de Palamós © 2016 - C. Major 56 Tel. 972 60 00 26 (de 9h a 14h) | Dades de contacte | Bústia de suggeriments